Share |

Kirjan ja kirjapainojen kaupunki

Tiistai 30.3.2021 - Mirja Suhonen, Tapani Eskola

Porvooseen on aikoineen kaavailtu kirjapainomuseota. Esineistöä on eri vuosikymmeniltä paljon. Säilössä esineet olivat vanhassa WSOY:n, myöhemmin Bookwellin painotalossa Tarmolassa, mistä ne jouduttiin siirtämään pois. Onneksi Päivälehden Museo tuli apuun, ja rekkalasteittain esineistöä siirrettiin turvaan hävitykseltä.

Otimme kantaa asiaan entisen kirjatyöntekijän Tapani Eskolan kanssa. Itse työskentelen entisen Kirjatyöntekijäin liiton, nykyisen Teollisuusliiton (useita fuusioita takana) sopimusasiantuntijana. Kirjoitus julkaistiin Uusimaa -lehdessä 30.3.2021.

Kirjoen ja kirjapainojen kaupunki - Porvoo

Porvoo on kirjan kaupunki, täällä ovat vuosisatojen ajan vaikuttaneet monet tunnetut kirjailijat. Myös kirjapainotaidon juuret ovat pitkällä Porvoon historiassa. Näistä ovat nykypolville säilyneet mm. Porvoossa sijaitsevat arvokkaat kirjakokoelmat ja arkistot.

Ensimmäistä kirjapainoa haviteltiin Porvooseen jo v. 1725, kun muuan tukholmalainen kirjanpainaja teki esityksen Porvoon tuomiokapitulille kirjapainon perustamisesta Porvooseen. Aiemmin painoja oli perustettu Turkuun 1642 ja Viipuriin 1688. Jälkimmäinen jäi Venäjän puolelle jolloin Viipurin piispanistuin ja lukio siirrettiin Porvooseen, jonka vuoksi kirjojen tarve Porvoossa oli kasvava.

Painoa tänne ei kuitenkaan perustettu. Tarvetta paikkaamaan saapui Porvooseen 1729 kirjansitojakisälli, jota voidaan pitää Porvoon ensimmäisenä ”kirjatyöntekijänä.” Hänelle voitiin lähettää muualla painettua aineistoa sidottavaksi ja myytäväksi.

Ensimmäinen Porvoossa painettu painotyö on vuonna 1753, jolloin painettiin ilman lupaa kirjapainokisälli J.C. Frencellin apen Johan Kämpen nimissä kahdeksan pientä sivua käsittävät rukouspäivä -tekstit. Ensimmäinen varsinaisen kirjapainon Porvooseen perusti v. 1829 C.L. Hjelt turkulaisen yrityksen haaraosastoksi.

Tunnetuin sivu porvoolaiseen kirjapaino historiaan kirjoitettiin v. 1860 kun kirjakauppias G.L. Söderström, joka harjoitti myös kustannustoimintaa, avasi kirjapainoliikkeen kaupunkiin. Tästä myöhemmin WSOY nimellä ehkä paremmin tunnetuksi tulleesta, kasvoi kaupungin ylivoimaisesti suurin teollisuusyritys, joka parhaimmillaan 1970 -luvulla tarjosi yksinään kolmasosan Porvoon teollisista työpaikoista. Kirjapainoalan ammatteja arvostettiin Porvoossa ja he ovat vaikuttaneet merkittävästi Porvoon kehittymiseen ja elinkeinoelämään.

Jokin aika siten saimme lukea lehdestä että WSOY:n ja muiden porvoolaisten kirjapainojen toiminnasta ja historiasta koottu näyttely Kirjapainon juuret oli vaarassa joutua hävitetyksi. Kokoelmaa ovat koonneet monet porvoolaiset kirjapainoteollisuudessa työskennelleet. Kokoelman ylläpitäjät ovat useita kertoja 1980-luvulta lähtien kääntyneet Porvoon museon ja kaupungin puoleen saadakseen kokoelman esille Porvooseen. Sittemmin tukea on haettu, jotta kokoelma voitaisiin edes pelastaa. Tämä ei kuitenkaan ole saanut tukea.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirjapaino, kirjapainomuseo, kirja kirjapainon juuret