Share |

Kirjan ja kirjapainojen kaupunki

Share |

Tiistai 30.3.2021 - Mirja Suhonen, Tapani Eskola


Kun muuta ratkaisua ei ole löytynyt, päätti Päivälehden museo pelastaa kokoelman ja siirtää sen omaan kokoelmakeskukseensa Vantaalle, vain joitakin satunnaisia esineitä jää Porvooseen. Päivälehden museo kuitenkin katsoo, että kokoelma on kiinteä osa Porvoon historiaa ja sen kuuluu olla esillä Porvoossa. He ovat valmiit luovuttamaan kokoelman takaisin Porvooseen, kun sieltä löytyy joku vastuullinen taho, joka haluaa ja pystyy ottamaan sen vastaan. Vetoamme nyt Porvoon museoon ja Porvoon kaupunkiin, jotta tämä osa Porvoon historiaa saa sille kuuluvan asianmukaisen kohtelun.

Porvoossa on useaan otteeseen torpattu tänne tämän näyttelyn ympärille syntyneet ideat. Tästä esimerkkinä on mm. Vammalaan Porvoon nuivan suhtautumisen sijasta mennyt Suomalaisen kirjan museo Puukstaavi. Siellä voi nyt käydä katsomassa kuinka elinvoimaisen ja monipuolisen mahdollisuuden museo olisi Porvoolle tuonut. Kaupunki on muutoinkin toiminut WSOY:n perinteitä kohtaan häpeällisesti, myymällä jopa sille lahjoitetut Sanoma-WSOY:n osakkeet pilkkahinnalla. Näiden tuotolla olisi myös tämä kokoelma voitu pelastaa.

Ensimmäinen teko olisi nyt saada kokoelma Porvooseen ja sen jälkeen on aiheellista miettiä, olisiko kokoelman ylläpito mahdollista yhdistää muihin Porvoossa pitkään vireillä olleisiin museohankkeisiin. Sen Porvoo on historialleen velkaa.

Avainsanat: kirjapaino, kirjapainomuseo, kirja kirjapainon juuret


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini