Share |

Kotihoidontuki vai ei?

Share |

Sunnuntai 8.11.2009 klo 16:06 - Mirja Suhonen


Porvoon politiikassa kuohuu, kun käydään keskustelua Kokoomuksen esittämästä kotihoidontuen Porvoo-lisän jatkamisesta. Vuonna 2010 se merkitsisi 450 000 € suuruista menoerää.

Tiukka talouskuuri ei onnistu sillä, että käyttömenoja lisätään. Menolisäys on kerrottu katettavan sillä, että vähennetään 25 työntekijää. Kun aikanaa henkilöstö alkaa vähentyä organisaation tervehdyttämisen myötä, tarvitaan raha moneen muuhunkin asiaan. Velkojen kasvu pitää saada kuriin, korkomenot aisoihin, huonokuntoiset rakennukset korjattua jne. Minusta ei -laksisääteisiä menoja ei pidä lisätä. Eri asia selkeästi sen tyyppiset toiminnot, jotka ovat ennaltaehkäiseviä ja terveyden ylläpitoon liittyviä.

Lastaan kotona hoitavilla on tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja. Osittainen hoitovapaa on yksi tällainen vaihtoehto. Osittaiselle hoitovapaalle voi jäädä molemmat vanhemmat, kunhan eivät ole vapaalla yhtä aikaa. Vapaata voi pitää työnantajan kanssa niin sopiessa kokonaisen päivän.

Osa-aikatyö on toinen vaihtoehto, ja Ruotsissa sitä käytetään huomattavasti paljon enemmän kuin Suomessa. Isät ja äidit voivat osa-aikaisesti työskentelemällä hankkia perheelle elantoa.

Jotkut perheet ovat ratkaisseet lasten hoitamisen tekemällä eri vuoroissa töitä. Jotkut tekevät etätyötä silloin, kun puoliso on töissä jne.

Pienituloisille kotihoidontuki kuntalisineenkään ei ole vaihtoehto, koska sitä ei koskaan saada niin suureksi, että se riittäisi turvaamaan elämisestä aiheutuvat menot. Yksinhuoltajista lähes kaikille on mahdottomuus jäädä kotiin lasta hoitamaan kotihoidontuen turvin. Epätasa-arvoinen ja hyvätuloisia perheita suosiva siis.

Huoltosuhteemme (ks http://www.stat.fi/tup/verkkokoulu/data/tvt/03/05/index.html) ei siksi toisekseen kestä sitä, että yhä suurempi osa kansasta olisi työelämän ulkopuolella.

Kyseessä on myös tasa-arvoasia. Naisen asema Suomessa on parantunut naisen taloudellisen riippumattomuuden johdosta. Sen vuoksi ovat työläisnaiset mutta myös muut edistykselliset naiset taistelleet.

Itse olen asiaa ajatellut myös siltä kannalta, että olen onnekas, kun olen saanut lapsilleni viestittää sen, että oma työ on se, millä perhe elätetään, ei jostain luukulta tipahtava raha.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini