Share |

Porvoon surullisen kuuluisa sivistysverkko

Share |

Torstai 31.5.2018 klo 15.19


Suomessa alakouluissa on pitänyt uutta opetussuunnitelmaa (ops) toteuttaa vuodesta 2016, yläkouluissa asteittain siirtyen myöhemmin. Onko uusi ops jäänyt toteuttamatta, kun isossa osassa porvoolaiskouluja opiskellaan perinteisissä luokkahuoneissa, ilman säkkituoleja, siirrettäviä seiniä ja dynaamisia valoja?

Ops:n mukaan kyse ei ole näin yksinkertaisesta asiasta. Suora lainaus lain perusteista: ”Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja ja paikkoja sekä yhteisöjä ja toimintakäytäntöjä, joissa opiskelu ja oppiminen tapahtuvat. Oppimisympäristöön kuuluvat myös välineet, palvelut ja materiaalit, joita opiskelussa käytetään.” Kyse on siis laajasta asiasta.

Uusittaessa ops:aa oli tarkoitus edistää vuorovaikutusta, osallistumista ja yhteisöllistä tiedon rakentumista. Tällä voidaan tarkoittaa koulun seinien ulkopuolelle menoa: luonnon, museoiden, yritysten, kirjastojen jne. ottamista osaksi koulupäivien arkea.  Käsite oppimisympäristö sisältää myös tieto- ja viestintäteknologian, mikä mahdollistaa vuorovaikutuksen koulun ulkopuolisen ympäristön kanssa. OPSin sanoin: ”Kirjastot, liikunta-, taide- ja luontokeskukset, museot ja monet muut yhteistyötahot tarjoavat monimuotoisia oppimisympäristöjä.”

Oppimisympäristön on oltava terve ja turvallinen, ilmapiirin hyvä ja toinen toistaan tukeva. Tila- ja välineratkaisujen pitää tukea hyvinvointia ja kunkin oppilaan yksilöllistä kehittymistä.

Porvoon oppilaskohtaisesti kalleimman koulun rakentamisesta on nyt päätetty valtuustossa – oikeastaan samasta asiasta jo kolmannen kerran. Päätökseen liittyi hallituksen esityksestä päätös peruskorjausprosessien tehokkaammasta ohjaamisesta ja on puhuttu jopa hintakatosta. Maksimikustannuksiin ei jokaisessa tilanteessa voida tukeutua, mutta tavoite on hyvä.

Tärkeintä minusta kuitenkin on ketteryys ja kekseliäisyys: miten kehitämme oppimisympäristöjä niin, että käytämme hyväksemme sitä, mitä meillä on luovasti ja innovatiivisesti. Tärkeää on ymmärtää, että oppimisprosessissa ehkä tärkein elementti on opettajan ja oppilaan välinen ja oppilaiden keskinäinen vuorovaikutus: tätä ei voi millään tilaratkaisuilla korvata.

Mirja Suhonen
kasvatustieteen kandidaatti
kaupunginhallituksen jäsen, Porvoo (sd)

Avainsanat: sivistysverkko, oppimisympäristö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini