Share |

Keskiasteen koulutus tienhaarassa Itä-Uudellamaalla

Share |

Perjantai 20.2.2015 - Mirja Suhonen


Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymällä (Amisto ja Edupoli), Inveon ja Point College (jossa myös aikuis- ja oppisopimuskoulutusta) on yhteensä 16 toimipistettä, joista 11 Itä-Uudellamaalla. Kyseessä on siis nimenomaan Itä-Uudenmaan yhteinen asia.

On hyvä tiedostaa, että Point College antaa jo nyt opetusta kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi liiketalouden ja hallinnon alalla ja sosiaali- ja terveysalalla. Kokemusta ja osaamista koulutuksen järjestäjänä ja opetuksen antajana on karttunut: pääomaa, jota ei kannata hukata. 

Yhden koulutuksen järjestävän mallia on tavoiteltu. Vielä ei ole selvää, toteutuuko se. Synergiaetuja siitä ilman muuta on, kun voidaan käyttää yhteisiä resursseja ja laajentaa opetustarjontaa ilman byrokratiaa, suunnitella yhteisiä linjauksia ja toteutus yhden hallinnon alla sujuu joustavasti.

Porvooseen yhden Campuksen malli olisi enemmän kuin tervetullut. Suuruuden ekonomia on tässä asiassa eduksi ja opiskelijoiden kannalta hyödyt ovat kiistattomat. Tilat, hallinto, opettajien resurssit, laitteet, ohjelmistot, muu infra järjestyvät yhteisessä Campuksessa luonnikkaammin kuin erikseen ripoteltuina. Järjestämislupia voidaan hakea useita, erikseen ruotsin- ja suomenkielisille tarpeen mukaan ja aikuis- ja oppisopimuskoulutukseen omansa, vaikka hakija olisikin yksi taho. 

Itä-Uudenmaan elinkeinoelämän ja yritysten työvoiman saatavuuden vuoksi on tärkeää, että koulutustarjontaa voidaan suunnitella talousalueen omista lähtökohdista, ja että alueen nuoret ja aikuiset voivat opiskella omalla kotiseudulla. Yhden koulutuksen järjestäjän mallissa on parhaat mahdollisuudet tukea myös kansainvälisten opintojen suorittamista. Moni kansanvälinen yritys käyttää jo nyt englantia yrityksen virallisena kielenä. 

Toivottavasti Suomen kaipaamaan kasvua saadaan myös uusista liiketoiminnoista kuten esimerkiksi ympäristö ja cleantech - osaamisesta ja yrittäjyydestä. Siinä voimme Itä-Uudellamaalla olla edelläkävijöitä. Tämä edellyttää osaavia työntekijöitä. Korkea koulutustaso on ollut maailman mittakaavassa Suomen ja suomalaisten etu. Pidetään saman linja jatkossakin.

 

Avainsanat: keskiasteen koulutus, Itä-Uusimaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini