Share |

Pysy pystyssä - kaadu oikein

Share |

Sunnuntai 7.2.2010 klo 11.56 - MIrja Suhonen


Kirjoitus on julkaistu Uusimaan sana on vapaa- palstalla 7.2.2010. Tein aika lailla työtä selvittääkseni keskustelua herättäneen "liukkaustekstaripalvelun" vaikuttavuudesta, yleensä loukaantumisista ja kaatumisista jne. Jutun lopusta selvinnee, mihin päädyin.

Pysy pystyssä – kaadu oikein

Laskeskelin Vesa Koskivuon (Uusimaa 28.1.) ja Kai Kuokkasen (Uusimaa 29.1.) kirjoitusten innoittamana    joitain esimerkkejä, miten 12 000 kannattaa sijoittaa, jotta kaupunki saa parhaan katteen rahoilleen.

Jos ko. summa kohdennettaisiin oikealla tavalla kriisissä olevan lapsiperheen tukemiseen ja säästyttäisiin yhden teini-ikäisen huostaanotolta, voisi säästä olla vuodessa 82 125 euroa (365 päivää vuodessa kertaa 225 e/vrk). Jos summalla saataisiin rikoskierteen alkuun joutuneen nuoren elämä raiteilleen, säästyisi yhteiskunnan rahoja jopa satoja tuhansia euroja. Molemmissa tavoissa todennäköisesti enemmän kuin liukkaustekstareilla.

Liukkaustekstaripalvelu on ollut käytössä niin vähän aikaa, että tilastollista näyttöä ei ole sen vaikuttavuudesta eikä siis eurojen säästöistä (esim Lahdessa 2 talvea, joista ensimmäisenä muutama sata käyttäjää, toisena vain vähän jääkelejä). Aiemmin esiin tuomieni palveluiden lisäksi on olemassa ilmatieteen laitoksen jalankulkusääpalvelu YLE:n teksti-tv-sivujen kautta.

Sen sijaan on tutkittua tietoa, että tasapainoharjoitukset ja hyvä lihaskunto vähentää kaatumisen aiheuttamia tapaturmia. Esimerkiksi Judo on erittäin hyvä liikuntamuoto kaikenikäisille: siinä opitaan kaatumaan oikein, mikä pelastaa esimerkiksi rannemurtumilta. Asiaa on vuosia sitten testattu rapakon takana, ja nyt idea on levinnyt tännekin. Asian jäljille pääsee vaikkapa Pysy pystyssä- julisteen avulla http://www.tules-vuosikymmen.org/Tilaisuuksia/Toimintaviikko/tasapainojuliste.pdf. Lehdistötiedote vuoden 2009 Tules- toimintapäivästä on linkin takana http://www.tules-vuosikymmen.org/Tilaisuuksia/Toimintaviikko/mediatiedote_suomi.pdf.

Ikäihmisten kaatumisten ehkäisyyn on paras yksittäinen lääke ohjattu, säännöllinen liikuntaharjoittelu (voima- ja tasapainoharjoittelu). Siksipä olisin mieluummin antanut tuon 12 000 euron ”pikkurahan” vaikkapa vanhusten ja vammaisjärjestöjen liikunnallisten harrastusten tukemiseen. Tasapainolautojen, liukuesteiden ja riskiryhmien murtumasuojien (mm. lonkkasuojat vanhuksille) hankkiminenkaan tarvitseville ei olisi huono idea.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini