Share |

Eläkkeelle oikeaan aikaan

Share |

Maanantai 2.3.2009 klo 11.44 - Mirja Suhonen


Hallituksen kaavailut yleisen eläkeiän nostosta on yksi päivän puheenaiheista. Ei ole montaa vuotta siitä, kun eläeikää laskettiin 65:sta 63:een. Todellinen eläkkeellejäämisikä on tuotakin joitain vuosi alhaisempi, keskimäärin.

Ay- toimitsijan työssäni kuulen eläkkeelle jäämisesta jäsentemme kautta. Hyvin moni haluaa jäädä mahdollisimman vahain eläkkeelle: työssä ei jakseta, ei viihdytä, ei koeta mielekkyyttä työn teosta. Tempoileva johtaminen, huono työilmapiiri, kireys ja kiire suorastaan työntää ihmisiä pois työelämästä.

On toki ihmisiä, jotka haluavat jatkaa töissä mahdollisimman kauan, ja jotka jatkavatkin jopa sinne 68 vuoden ikään asti. Kokemukseni mukaan heitä yhdistää työn tekemisen mielekkyys, hyvä työilmapiiri, mielekäs työ, kannustava esimies.

Vielä enemmän on ihmisiä, jotka jatkaisivat töissä pidempään, mutta joita ei työelämässä haluta pitää. Heitä ollaan irtisanomassa ensimmäisten joukossa, kun yritykset vähentävät väkeä. Ei huomata, että kokemusta, hiljaista tietoa, osaamista siirtyy samalla yrityksen ulkopuolelle. Pitäisi työnantajien malttaa mielensä ja käyttää kaikki mahdolliset keinot pitää porukka työssä. Väitän, ettei kaikkia keinoja jokaisessa yrityksessä käytetä.

Näiden lisäksi on joukko ihmisiä, jotka ovat eläkesäätiöiden piirissä. Moni eläkesäätiöläinen haluaa lähteä ennenaikaisesti eläkkeelle, jos se on mahdollista. Tämä siksi, että usein eläkesäätiöiden eläkkeet takaavat riittävän toimeentulon ilman, että pitäisi odottaa viimeisten vuosien eläkekarttumia. Monilla on pitkä työura, vahva sitoutuneisuus työhön ja halu olla tässäkin asiassa tukemassa työnantajan (yrityksen) mahdollisuutta jatkuvuuteen, so kannattavuuteen.

Mutta: onko eläkesäätiön eläkkeelle lähteminen motivoivaa, kun eläkkeelle pääsee muutenkin kuin ko tavalla? Onko Vanhasen hallitus saanut ohjeet nostaa eläkeikää, että isojen yritysten henkilöstö saataisiin vapaaehtoisesti työelämästä pois eläkesäätiön eläkkeen turvin. En hämmästyisi lainkaan, jos pian alkaisi kuuluatämä suuntaisia ajatuksia muualtakin.


Kommentit

23.9.2011 16.09  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round

24.9.2011 10.47  Coach Factory Store

The Quartet unveiled its proposals shortly after Mr Abbas formally submitted the request

for a Palestinian state to become a full member of the UN.Addressing the General Assembly

in New York, he urged the Security Council to back a state with pre-1967 borders. "I call

upon the distinguished members of the Security Council to vote in favour of our full

membership," Mr Abbas told the General Assembly, in what was for him an unusually

impassioned speech."I also appeal to the states that have not yet recognised the State of

Palestine to do so,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini