Share |

Lapsille viinaa

Share |

Lauantai 7.2.2009 klo 19.07 - Mirja Suhonen


Iltasanomissa siteerattiin 7.2.2009 Jukka Mäkelää, jonka työpaikka on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksessa jossa työskentelee myös Esa Österberg. Hänen mukaansa alkoholia lapsille ja nuorille hankkivat kaverit, kaverin kaverit, vanhemmat sisarukset ja omat vanhemmat. Kokemuksesa lisäisin tähän vielä, että naapurit ja muut tutut ja tuntemattomat, joille maksetaan hakupalkkaa.

Eniten minua ihmetyttää vanhempien ymmärtämättömyys alkoholin käytön seurauksista ja juomisesta ylipäätään. Moni kuvittelee tekevänsä palveluksen lapsille, kun ostavat alkoholia itse, "ettei tartte ulkona juoda" ja "tiedetään mitä tekevät" ja "opppivat juomaan fiksusti".

Täyttä höpöpöä sanon minä. Onhan ne pari lonkeropulloa tai olutta tai viinihukat hyvä pohja, kun lähdetään porukan kanssa ulos: saadaan parempi känni halvemmalla, kun vanhemmat avustavat. Opitaan myös juomaan, siis ikäänkuin päästään alkoholin makuun. Ensimmäiset tai jopa ensimmäiset kymmenet juomakerrat ovat itse kullekin irvistelyä äklön makuista juomaa litkiessä. Mutta kun vanhemmat avustavat makuun totuttamisessa kerran toisensa jälkeen (antavat "maistaa"), juominen on pian paljon helpompaa. 

Jokainen tietää, että useimmat pikkulapset kavahtavat outoja makuja, ja on tutkittu, että tarvitaan useita maistelukertoja, jotta outo pöperö alkaa maistumaan. Sama juttu viinan kanssa. Miksei tätä tajuta.

Nuorilla on myöstarve hakea rajoja. Mitä kauemmas koti ne asettaa, sitä kauempana niiden rikkomista yritetään. Tiukka raja monissa asioissa auttaa. Etenkin alholin käytössä noudattakaamme tätä viisautta ja myös lakia. Ei alle 18 v ja sillä siisti. Lakien rikkominen ei ole yksityisasia. Monen löperöön vanhempaan olen törmännyt, ja usein siellä kotona on juova äiti tai isä. Tai keskiluokkainen perhe eurooppalaisuusunelmissaan tajuamatta, mitä nuorison päässä liikkuu. Humalahakuinen juomakulttuuri, alaikäinen kännissä ja pakkanen - todella huono yhdistelmä.

Jos joku on toista mieltä, tervetuloa väittelemään kanssani. 

 

 

Avainsanat: alaikäinen, alkoholi


Kommentit

23.9.2011 16.10  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round

24.9.2011 10.03  Coach Outlet Online

Venezuelan President Hugo Chavez urged his ally, Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, to release the hikers after the South American leader was lobbied by pals in U.S. "intellectual circles," Reuters reported.

24.9.2011 10.47  Coach Factory Store

The Quartet unveiled its proposals shortly after Mr Abbas formally submitted the request

for a Palestinian state to become a full member of the UN.Addressing the General Assembly

in New York, he urged the Security Council to back a state with pre-1967 borders. "I call

upon the distinguished members of the Security Council to vote in favour of our full

membership," Mr Abbas told the General Assembly, in what was for him an unusually

impassioned speech."I also appeal to the states that have not yet recognised the State of

Palestine to do so,

17.11.2011 4.45  Coach Bags

d;fcbmfgb


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini