Share |

Lestadiolainen vai lesbo stadilainen

Share |

Lauantai 4.10.2008 klo 12.27 - Mirja SuhonenItsenäni asia koskettaa montaa kautta. Ensinnäkin olen töissä Viestintäalan ammattiliitossa, monissa asioissa teemme yhteistyötä journalistien kanssa ja sama vastapuoli on tekemässä kanssamme työehtosopimuksia ja ratkomassa ristiriitoja, mikä kenties asettuu Telanteen puolustajaksi. Ko asioilla on vheijastusaikutusta koko alan työmarkkinakentään jollain lailla.

 Isoäiti kirjoitteli aikoinaan Lapin Kansaan runoja salanimellä, olen syntynyt Rovaniemellä, joskin kirkonkirjojen mukainen paikka on Juuka, ja äitini vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Rovaniemellä. Mummo oli vanhoilla päivillään lestadiolainen, mikä lienee vaikuttanut äitini uskontokielteisyyteen. Sen aikuinen lappilainen (vaikkei Rovaniemi Lappia ole….) uskonnollisuus lienee ollut melko vahvaa ja värikästä.

Kävin aamulla kipakan keskustelun aiheesta aviomieheni kanssa, joka on esikoislestadiolainen. Itse aikoinaan erosin kirkosta, jätin rippikoulun käymättä ja lapseni kastamatta. Nyt ympyrä sulkeutui, kun kävin entisen luokkatoverini Päivi Erkkilän johdolla aikuisrippikoulun ja liityin Porvoon suomalaiseen seurakuntaan.

Ymmärrän hyvin sen, että pohjoisen Suomen kepulaisessa ja vanhoillislestadiolaisessa kulttuurissa ei olisi helppoa olla seksuaaliseen vähemmistöön kuuluva ja mahdollisesti joutua oikeistopoliitikkojen hampaisiin puolison vasemmistolaisuuden vuoksi.

Lestadiolaisista valtaosa on oikeistolaisia, esivaltaa kunnioittavia niin kuin kirkko opettaa, mutta tässä tapauksessa kävelevät tulkintoineen laillisen esivallan ohi ja hakevat ymmärryksensä Raamatusta, joka kuulemma tuomitsee homouden ja lesbouden. En ole tulkinnasta samaa mieltä. Uskon, että pikkuhiljaa asenteet muuttuvat myös niihin uskontokuntiin kuuluvilla, jotka tässä asiassa ovat tuomareina.

 Mutta Suomessa on elettävä lain mukaan, ja pikkuhiljaa yhdenvertaisuuslaki, tasa-arvolaki, työsopimuslain syrjintää estävät pykälät jne ja niiden perusteella tehdyt ratkaisut ja tuomiot muokkaavat arkiajatteluamme.

Tulevaisuudessa on aika, jolloin uudet korhoset ja muut Suomen eva dahlgrenit eivät joudu syrjinnän kohteiksi. Hienoa, että Johanna Korhonen laittoi itsensä peliin, toi asian julkisuuteen eikä suostunut hiljaisesti maksettaviin kipukorvauksiin.

Avainsanat: syrjintä, tasa-arvo


Kommentit

24.11.2008 14.34  mara

Suosittelen lukemaan Johanna Korhosen haastattelun City-lehdestä. Korhonen itse ei lähdekään lynkkaamaan lestadiolaisia, koska on itse Oulusta ja tasan tarkkaan tietää, millaisia lestadiolaiset oikeasti ovat. Korhosen potkujen taustalla on Alma Media ja Kai Telanne, jolla ei ole mitään tekemistä lestadiolaisten kanssa. Vaikka lestadiolaiset olisivat peruneet Lapin Kansan, kyse olisi ollut pienestä osasta tilaajia. Todennäköisesti hyvin harva lestadiolainen olisi perunut ja se on varmaankin monelle yllätyksenä myös J. Korhosen käsitys (googleta City lehti Johanna Korhonen). Telanne on varmasti tyytyväinen, kun tämä roska on kaadettu lestadiolaisten niskaan ja Alma Media saa olla rauhassa.

1.2.2009 12.49  MIrja

Aivan, ei kyseessä olekkaan lukijoiden kanta, tosin on tullut ko lehteen myönteistäkin palautetta Telanteen toimien vuoksi, kuulemma enimmäkseen negatiivista. Aika näyttää miten oikeudenkäynnissä käy. Oli jonkun uskontokunnan edustajan kanta mikä hyvänsä, harva käytännön toimissa sitä mitenkään näyttää. Yritysjohdon suuri arviointivirhe. Jälkeenpäin keksi luottamuspulan syyksi, mikä onkin työsopimuslain mukainen peruste, jos sellainen olisi (luottamuspula).

23.9.2011 16.15  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round

23.9.2011 16.18  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round

24.9.2011 10.05  Coach Outlet Online

Venezuelan President Hugo Chavez urged his ally, Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, to release the hikers after the South American leader was lobbied by pals in U.S. "intellectual circles," Reuters reported.

24.9.2011 10.49  Coach Factory Store

The Quartet unveiled its proposals shortly after Mr Abbas formally submitted the request

for a Palestinian state to become a full member of the UN.Addressing the General Assembly

in New York, he urged the Security Council to back a state with pre-1967 borders. "I call

upon the distinguished members of the Security Council to vote in favour of our full

membership," Mr Abbas told the General Assembly, in what was for him an unusually

impassioned speech."I also appeal to the states that have not yet recognised the State of

Palestine to do so,

17.11.2011 4.45  Coach Bags

Thank ah! Help me! Is wonderful!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini