Share |

Ay- liike ja nuoret

Share |

Sunnuntai 31.10.2021 klo 18.15


Miksi nuoria ei ay- liike kiinnosta? Olisiko siihen syitä, jotka ovat tarkoituksellisia? Sitä Jussi Pullinen ei kolumnissaan (HS 24.10.2021) edes sivua.
Kouluihin tuli EVAn ja EKn lobbauksella yrittäjyyskasvatus ja lanseerattiin sisäisen yrittäjyyden käsite. Ei näitä määritelty kasvatustieteilijöiden piirissä.
Kouluissa virtuaaliyritykset tarjoavat oppimisympäristöjä, missä ei ole luottamusmiehiä, ei työsuojeluvaltuutettuja, ei yt- neuvottelukuntia. Markkinat, tuottotavoitteet, voittoprosentit jne tulevat tutuiksi.
Sen sijaan kansalaistaidot, kuten äänestäminen, vaikuttaminen yhteiskunnallisiin asioihin, yhteiskuntaoppi, mistä minäkin ammensin tietoni vaalijärjestelmistämme, on supistunut minimiin.
Kun aikoinaan Vapaan koulutuksen tukisäätiö (VAKT) perustettiin (osin sotavahinkosäätiön rahoilla), oli tarkoitus vesittää peruskoulun synty. Osin tavoitteissa onnistuttiin, ja arvelen, että jopa yli odotusten opetussuunnitelmien viilaamisessa niin, että nuoret eivät tiedosta oikeuksiaan. Eihän sisäinen yrittäjä hevillä valita, vaikka Hesessä onkin liian kiirettä ja osa työstä tehdään palkatta.

Avainsanat: kansalaistaidot, yhteiskunnallinen koulutus, luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu


Kommentit

3.11.2021 13.13  Cian

Nuoret osaavat itse hoitaa asiansa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini