Share |

Pitkät listat - listavaalit

Share |

Sunnuntai 4.10.2009 klo 10.46 - Mirja Suhonen


SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on ottanut listavaalit puheeksi. Kyseessä on ns. pitkät listat, mikä käytännössä tarkoittaa, että äänestetään koko listaa. Ehdokkaat ovat jo valmiiksi järjestyksessä, äänestäjät päättävät, kuinka monta ehdokasta kultakin listalta tulee valituksi.

Lehdistössä on nostettu esiin arvostelua listavaaleja kohtaan. Yhtenä argumenttina on käytetty sitä, että pieni eliitti pääsisi päättämään valituiksi tulevista, ja että demokratia kärsisi.

Minusta asia on juuri päinvastoin. Nykyjärjestelmän lieveilmiö, julkkis- ja urheilijaehdokkaat, eivät jäsenäänestyksissä välttämättä menestyisi samalla tavalla kuin nyt, eikä media voisi nostaa "ykkösehdokkaitaan" esiin kuten nykyisin.

Listoilla olisi kärkipäässä luultavimmiin toimintaan sitoutuneet, pitkän linjan ihmiset, jotka eivät pienen vastoinkäymisen tulleen vaihda puoluetta tai jätä hommaa yhteen kauteen.

Uudet tulokkaat saisivat varmasti kannatusta jäsenäänestyksessäkin, jos heillä on esittää aitoa kiinnostusta ja osaamista. Monilla päättävillä paikoilla, esimerkiksi kunnissa, on tulokkaita joilla on intoa enemmän kuin tietoa tai osaamista, ja se ei ole pelkästään hyvä asia.

Tuloksekas politiikka edellyttää sellaisia tietoja ja taitoja, joita ei musta tuntuu- periaatteelle porukkaan tulleet hallitse. Toisaalta politiikka ei ole vanhojen jäärien yksinoikeus. Mutta 1971- vuodesta politiikassa tavalla tai toisella olleena: olen varma, että moni "vanha jäärä" olisi jäsenäänestyksessä pudonnut pelistä pois paljon aikaisemmin, kuin äänestäjät ovat asiassa ratkaisunsa tehneet.


 

Avainsanat: pitkät lista, listavaalit, puolue


Kommentit

15.2.2010 0.59  Mikko Nummelin

Et näe pitkien listojen ongelmaa tarpeeksi pitkälle. Se, että listan järjestyksen määrittelisi puolueen jäsenäänestys ja että jäsenkirjan ottamalla heti pääsisi tähän nykyään kaikille kansalaisille tarjolla olevaan vaalinsyrjään kiinni, on kaunis ajatus.

Käytännössä pelkään, että järjestelmä ainakin suurpuolueissa lipsuisi heti siihen, että järjestyksen ja ehdokasasettelun vaali käytäisiin pelkästään puoluehallituksessa eikä koko jäsenistössä. Tämä lukitsisi ratkaisevat päätökset aivan liian pienelle eliitille, johon ei tavallinen kansa voisi muulla kuin pitkällä suhteiden ja hyvävelijärjestelmien ketjulla vaikuttaa.

Kannattaa olla todella tyytyväinen nykyisestä Suomen vaalijärjestelmästä. Vaikkei se ole täydellinen, se on kuitenkin paljon esimerkillisempi ja yhteiskuntavakautta ylläpitävämpi kuin esimerkiksi Ruotsin vastaava, jossa on merkittävät riskinsä.

18.12.2010 18.35  Mirja Suhonen

Jäsenäänestys toki pitäisi olla, ei mikään hallituksen tai puoluejohdon valinta-asia lsitan järjestyksen määrittelyssä.
Ongelmana nykyään on julkkisehdokasbuumi ja se, että raha ratkaisee liikaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini