Share |

Valtuuston kadonnut valta?

Share |

Lauantai 1.8.2009 klo 17:58 - Mirja Suhonen


Valtuusto on keskeisessä asemassa kunnallisessa päätöksenteossa. Kuntalain 1 §:n mukaan kuntalaisten valitsema valtuusto käyttää kunnassa päätösvaltaa.

Vallanjaossa on dualistinen periaate: päätösvalta on valtuustolla, toteuttaminen ja valmistelu kaupunginhallituksella. Porvoossa valta vaikuttaa siirtyneen liikaa kaupunginhallitukselle. 

Kaupunginhallituksella opn karkeasti sanottuna valtaa niin paljon, kuin valtuusto on sille antanut. Tätä kautta toimii parlamentarsimi kuntatasolla. Valtaa kannattaisi minusta palauttaa valtuustolle, ja kehittää toimintatapoja, millä valtuutetu aidosti pääsisivät vaikuttamaan asioihin jo ennen niiden valmistelua. Demokratia ei toteudu, jos valtuutetut vain hyväksyvät tai hylkäävät virkamiesten ja hallituksen tekemiä esityksiä.

Kaupunginhallituksen jäsenten on syytä pitää mieleettä hallituksen jäsen toimii päätöksenteossa virkavastuulla.

Porvoon kaupunginhallinto on jo vuosia toiminut ontuvasti. Toivottavasti seuraavasta budjetivalmistelusta ei tule jälleen kerran tilaisuutta, jossa hallitus kävelee lautakuntien yli. Hallituksen on varmistettava kokonaisuuden toimivuus, pidettävä budjettikuri. Poliittisen esiintulon aika olkoon valtuustossa, jos nyt tässä taloudellisessa ahdinkotilanteessa sielläkään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini