Share |

Rakenteellinen muutos ja tuottavuus

Share |

Perjantai 25.9.2009 klo 10.35


Porvoossa ollaan kaikilla toimialoilla tekemässä rakenteellisia muutoksia ja ”tuottavuutta parantavia toimenpiteitä”, niin kuin sinänsä oikein onkin tässä taloustilanteessa.  Kaupunginhallituksen ohjeistus taloussuunnitelman laadintaa varten sisältää tämän periaatteen.

Mielenkiintoista on seurata, mitä seurauksia tällä ajattelulla on ja miten rakenteelliset muutokset ja tuottavuuden parantaminen ymmärretään. Minusta tuottavuus ei nouse lainkaan, jos jätetään jotain tekemättä. Tuottavuus voidaan ilmaista matemaattisestikin, sanoiksi sen pukee kuntaliitto: Tuottavuudella tarkoitetaan tuotoksien ja panoksien suhdetta. Mitä vähemmillä panoksilla saadaan sama määrä tuotoksia tai mitä enemmän saadaan aikaan samalla määrällä tuotoksia, sitä parempi on toiminnan tuottavuus.
Tästä väistämättä seuraa, että ilman muutoksia prosesseissa, työn tekemisen tavoissa, työn jaollisissa suhteissa jne. ei tuottavuutta voida nostaa. Tästä sujahdetaan käsitteeseen rakenteellinen muutos. Puhutaan esimerkiksi rakenteellisesta nälänhädästä maailmassa, mikä tarkoittaa sitä, että osa ihmispopulaation jäsenistä syö liikaa, osalle ei riitä ruoka.  Jos sapuska jaettaisiin tasan, ei nälänhätää olisi.

Järkevimpiä rakenteellisia muutoksia olisivat Porvoossa sellaiset toimet koulutuksessa, sosiaali- ja terveydenhoidossa, rakennusten ylläpidossa, yhdyskuntasuunnittelussa jne, joilla ennalta ehkäistäisiin tulevia ongelmia, vaikeuksia, rahanreikiä. Vuosien varrella olen todennut paljonkin asioita, jotka voisivat olla toisin. Innovaatioita kuntatason toimintojen muutoksiin riittää, jokin jähmeys pitää tehottomuutta yllä. Monikin asia voisi olla toisin. Nyt on kaikkien aikojen tilaisuus suunnitella ja järjestää toiminnot sellaisiksi, ttä asiat sujuvat paremmin, ja pienemmillä tuotantopanoksilla = rahalla ja työmäärällä. Tehdään asioita jatkossa toisin: ei tehdä päällekkäisiä töitä, tartutaan asioihin ajoissa, muutetaan asiat, jotka eivät suju nykyisellään, puututaan syihin eikä seurauksiin. Ettei käy kuin kaiken vihreän popsiville lehtokotiloille puutarhassani: kun en ensimmäistä listinyt hengiltä, niitä on nyt tuhat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini